Geen categorie

Een uitstap met omwegjes

Vorige week waren manlief en ik op een vijfdaags uitstapje naar Luxemburg. De planning hiervan was niet optimaal, want we hadden gedacht om een centrale slaapplaats te kiezen en van daaruit daguitstappen te maken. Alleen lagen onze daguitstappen veel verder uit elkaar dan verwacht. ? Deze daguitstappen waren voor J. bedoeld als soort prospectie voor een uitstapje met zijn petekind en tegelijk of sommige wildparken eventueel geschikt waren om te gaan fotograferen.

Toen we dinsdag dus helemaal tot in Grevenmacher reden om een vlindertuin te bezoeken en we schrik hadden dat we tijd over zouden hebben, vroeg manlief me of ik nog iets in de buurt wou bezichtigen. Hij gaf me carte blanche, dus zocht ik onmiddellijk de dichtstbijzijnde stoffenwinkel op. ? Aangezien we vlak bij de Duitse grens zaten, kwam ik uit bij Stoffmarkt Modemeter in Trier, op 20 km van de vlindertuin.  De inkom was een beetje raar als ik het zo mag zeggen, een klein steegje inwaarts en dan kwam je op een binnenplaatsje dat naar een groot gebouw ging. Niet echt zoals ik de stoffenwinkels gewend ben in België, maar hé: ‘never judge a book by its cover’.

Eenmaal binnen voelde ik mij een beetje onwennig in de eerste kleine ruimte, dus liep ik door naar de tweede ietswat grotere ruimte, volgestapeld met rollen stof. Overal waar je keek, lagen of stonden rollen stof. ? Het was voor mij een beetje een zoektocht omdat ik daar pas de eerste maal kwam, dus ik liet J. achter in een veilig hoekje en baande me een weg tussen de rollen tricot. Heeeeel veel keuze aan leuke printjes en kleuren, vooral van Swafing en Qjutie Kids. Het was een beetje zoeken want alle rollen lagen op elkaar gestapeld met de tekeningen naar onderen/boven, maar uiteindelijk heb ik wel enkele schatten mee naar huis. ? Streepjes, grappige prints en een mooie donkerblauwe jeanstricot. Ook vond ik er eindelijk de stof dat ik wil gebruiken voor mijn broer zijn trui die hij reeds bestelde met Kerstmis! Sorry broerie, je krijgt hem zeker! Waarschijnlijk ergens tussen dit en de zomervakantie. ?

Op woensdag hadden we besloten dat we een dag ‘te veel’ geboekt hadden in Luxemburg en J. wou op donderdag doorrijden naar Nederland om Burgers Zoo te bezoeken. Hij had er al veel over gehoord en was benieuwd hoe het er uit zag. Weer vroeg hij aan mij: ‘lieveke, is er nog iets dat je onderweg van hier tot Arnhem wilt bezoeken?’. Dus ik ging weer raad vragen bij Google! Alle grote steden onderweg werden opgezocht in de combinatie met ‘stoffenwinkel’ en rara? In Nijmegen – bijna tegen Arnhem weliswaar – ligt Karteris!! We boekten een hotelletje in de buurt van Nijmegen, vertrokken op donderdagmorgen met een tussenstop in Gangelt (naar een wildpark waar manlief al een paar keer geweest was en hij mij eens wou tonen) en kwamen omstreeks 15.45u in Karteris. Naar wat ik dacht ruim op tijd voor sluiting om 17.00u. Tot ik zag hoe groot het was binnenin!! De buitenkant zag er wederom weinig uitnodigend uit, het ligt helemaal aan het begin van een soort industrieterrein en bestaat uit een grote loods met een zijdeurtje. Hier en daar staat wel een getekend bord en spandoek, maar ik was toch een beetje zenuwachtig omdat ik niet wist waar ik ging terechtkomen. Blijkt wel dat zo’n loods ideaal is om veel stof te stockeren !!

Ik wist eerst niet waar zoeken naar welke stofjes en liep een beetje verloren, voelend aan zowat alles wat ik tegenkwam. ? De winkel bestaat min of meer uit twee delen waarvan het eerste deel nog wat opgedeeld is in hoekjes en dan een tiental rijen met aan weerzijden stof. Het tweede deel is één groot stuk loods met een stuk of vijf ellenlange tafels, helemaal vol met stofjes. De ingang komt uit in het eerste deel, dus begon ik daar. Heel wat leuke basis kinderstofjes, heel wat nieuwe stofjes, boordstof, geklede stofjes, maar telkens ook met een aantal rollen op elkaar, dus het was wat zoeken en voelen. Niet alles heeft een duidelijke plaats en de soorten stof liggen ook wat verspreid door elkaar. Bepaalde rayons zijn wel heel duidelijk, zoals bij de gewone tricots en de simpele katoentjes. Al kan je tussen de andere rollen ook makkelijk nog tricot of katoen terugvinden. Het is een beetje zoeken in een schatkamer.

Je kan algauw bedenken dat ik tijd en ogen te kort kwam… ? Vooral toen J. me er op wees -zo’n half uurtje voor sluitingstijd – dat in het tweede deel bijna alle tafels vol lagen met stofjes aan €5 per meter… Snel daarheen en zoeken naar tricot of sweaterstof! Jammer dat manlief nog niet alle stofsoorten kent, dan kon ik zijn hulp wat effecienter inschakelen, want nu was zijn (goedbedoeld) advies niet altijd een meerwaarde. ? Hij was wel heel hulpvaardig bij het knopen doorhakken (‘neem dat gewoon mee voor die prijs’) en ik kon hem – met mijn winkelkar vol stofjes – alvast sturen naar de kassa om te laten knippen. Zo had ik zelf nog wat extra tijd om verder te snuisteren in de koopjeshoek. Bovendien was J. zo lief om uit zichzelf (jawel dames, helemaal uit zichzelf!) voor te stellen om de dag nadien nog even langs te komen voor we doorreden naar Burgers Zoo. Oef! Ik kon stoppen met stressen over alle gemiste stofjes, want ik kreeg een uurtje extra tijd op vrijdag. ?

Donderdagavond kon ik dus een overzichtje maken van alles wat ik meehad en vooral wat ik te kort had. Vrijdagochtend was ik nog nooit zo snel klaar om te vertrekken en stipt om 9.00 uur stonden we voor de deuren van Karteris. Eerst richting fournituren, want de dag ervoor had ik daar helemaal niet aan gedacht natuurlijk, erna terug naar de koopjeshoek. Met heel wat meer innerlijke rust kwam ik terug aan de kassa en kocht nog wat stofjes waar ik geen plaats meer voor heb in mijn kast. ?

Het mag gezegd worden: Karteris is een mini whalhalla voor stofjes en ik raad iedereen aan om de omweg te maken als je daar in de buurt moet zijn! Je hebt er zot veel keuze en superhulpvaardig personeel. Zorg alleen dat je voldoende tijd (en geld ?) incalculeert!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *